Градчето Кукъс в Северна Албания крие лабиринт от тунели под улиците си. Става дума

...
Градчето Кукъс в Северна Албания крие лабиринт от тунели под улиците си. Става дума
Коментари Харесай

Подземен музей ни връща в комунистическа Албания

Градчето Кукъс в Северна Албания крие лабиринт от тунели под улиците си. Става дума за военен комплекс, построен по време на комунистическия режим в страната. Властите обаче искат да го трансфорат в музей, който да споделя за комунистическото минало на Албания. 

 

Под улиците на градчето Кукъс в Северна Албания се крие лабиринт от тунели, с размерите на под земята град. Комплексът е издигнат от комунистическия режим преди 50 години, поради опасения от инвазия от страна на Югославия. Бедното градче се надява, че  забавното му минало ще способства за по-добро финансово бъдеще. Властите са в развой на преобразяване на подземния боен команден център в исторически музей, пресъздаващ живота в комунистическа Албания. Тунелите са издигнати, с цел да могат да поемат жителите на града за към шест месеца при евентуален военен спор. В тях се помещават фабрика за самун, учебно заведение, болница и полицейско ръководство. На територията на комплекса е имало още и радиостанция, както и пространства за тренировки и военно образование. Военният команден център в покрайнините на града е единствената част, която е отчасти възобновена и отворена като музей.

 
Изграждането на подземния град Кукъс стартира през 70-те години на предишния век и продължава до 1992 година Строи се 22 години. Разклоненията на тунела доближават 7 километра, като обгръщат целия град. В случай на химическа или даже нуклеарна война могат да бъдат приютени 20 000-30 000 души от популацията на Кукъс. Така че животът долу би могъл да се води като в град с всичките му естествени действия.
Букурош Онузи, началник на музея

След края на Втората международна война, комунистическият деспот на Албания Енвер Ходжа прекъсва връзките си с Югославия през 1949 година, със Съветския съюз през 1961 година и с Китай през 1978 година, след спор с техните водачи. След това режимът в Тирана изразходва към 5% от бюджета си за отбрана всяка година, защото се притеснява от евентуална военна инвазия. 

Туризмът е главен запас за посткомунистическа Албания. През 2022 година страната е била посетена от към 7,5 милиона туристи, което е с една трета повече от миналата година. През 2021 година приходите от туризъм са били 17% от Брутният вътрешен продукт на страната. 

 
Този музей ще покаже локалните полезности  и ще притегли гости, които ще подкрепят общината и ще основат работни места за хората.
Сафет Гичи, кмет на Кукъс

Кукъс е най-бедният регион в страната. Въпреки че е богат на потребни изкопаеми и има красива природа, безработицата и нископлатената работа са принудили множеството младежи да изоставен, с цел да търсят по-добър живот на друго място. Фонд от 2 млн. евро на Европейския съюз ще помогне за възобновяване на тунелния комплекс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР